De Ceremonie

Hoe ziet een Yopo ceremonie eruit?

We starten in een cirkel en geven een introductie over de traditie van de Yopo.   

De Caapi  

In aanloop naar de Yopo verbinden we eerst met de Liaan Caapi plant. Deze plant werkt als een ontspannend middel dat ons in het lichaam brengt en uit het hoofd haalt. Veel mensen ervaren een diepe stilte en rust. Caapi bereid het lichaam voor op de ervaring met de Yopo. 

De richtlijnen 

De reis vindt plaats met de ogen gesloten in één (zittende) houding, op een stoel, of op de grond. In groepsceremonies reis je in stilte en de ceremonie-leider zingt liederen. Dit is de traditionele ceremonie van de Piaroa. 

De start  

Het medicijn wordt ingenomen rond middernacht, tenzij een dag ceremonie en dit doen we door het vermalen poeder op te snuiven met een Yopera, een buisachtig instrument. Het snuiven van de Yopo is niet onaangenaam of onprettig.  

De Ervaring  

De ervaring van Yopo begint binnen 5 minuten. Het lichaam begint op te warmen en je krijgt een tintelend gevoel over het hele lichaam. Je ervaart een lichamelijk bewustzijn en mogelijk ongemak dat je uitnodigt om het lichaam te zuiveren (regelmatig in de vorm van overgeven). Dit om het lichaam te ontgiften, de energiekanalen te openen en af te stemmen. 

Daarop kunnen visuele beelden volgen. Sommige visuals hebben het doel om de mechanismen van onze gedachtestructuren ongedaan te maken. Dit is een belangrijk aspect wat ruimte maakt voor nieuwe perspectieven.

Een van de kenmerken van Yopo is dat het onze mind en ego helder aan ons laat zien. We leren om niet te identificeren met onze gedachten en ons leven niet te laten leiden door angst.  We blijven in de Eye of the Storm. Het waarnemende bewustzijn. We zijn niet onze gedachten en Yopo leert om niet onszelf te verliezen in de verhalen.

De ervaring met Yopo brengt een gevoel van dankbaarheid en begrip. Het ondersteunt ons bij het ontdekken van onze ware zelf en het kunnen leven vanuit de ogen van liefde. Alleen vanuit Pure Liefde kunnen we elkaar echt begrijpen, want liefde is wat we zijn.  

De Afsluiting

Na ongeveer 2 uur voel je dat de effecten langzaam beginnen af te nemen en begin je te landen. 

Iedereen land ongeveer tegelijk uit zijn reis, waarna we genieten van wat muziek, of wat napraten. Vervolgens sluiten we de ceremonie af met een deelronde.

Ben je benieuwd of een ceremonie met Yopo wat voor jou is? Lees dan hier verder.